سرطان تخمدان یکی از سرطانهای شایع دستگاه تناسلی زنان است که در آن سلولهای غیرطبیعی در تخمدانها شروع به رشد کنترلنشده میکنند. این سرطان به دلیل علائم مبهم مانند نفخ، درد شکمی، کاهش وزن بیدلیل و تغییرات در عادتهای دفعی معمولاً دیر تشخیص داده میشود.
عوامل خطر شامل سابقه خانوادگی سرطان تخمدان یا پستان، سن بالا، ناباروری و مصرف طولانیمدت داروهای هورمونی است. تشخیص بهموقع سرطان تخمدان دشوار است و اغلب در مراحل پیشرفته شناسایی میشود، بنابراین توجه به علائم غیرعادی و انجام معاینات منظم زنان برای پیشگیری یا درمان زودهنگام اهمیت زیادی دارد. درمان آن معمولاً شامل جراحی و شیمیدرمانی است.
توده های تخمدانی
علائم سرطان تخمدان
برخی مواقع سرطان تخمدان بدون علامت پیشرفت می کند. بیمار به صورت اتفاقی و انجام معاینات لگنی و انجام سونوگرافی و یا تصویربرداری به دلایل دیگر، متوجه بیماری سرطان می شود. احساس درد در ناحیه لگن یکی از علائم شایع این سرطان می باشد.
در برخی مواقع علائم بیماری سرطان تخمدان با علائم سندروم قبل از قاعدگی و یا علائم بیماری سندروم روده تحریک پذیر و یا وجود مشکل در مثانه مشابه است. تفاوت اصلی بین علائم سرطان با علائم بیماری های دیگر در مدت زمان ماندگاری و گسترش علائم بیماری است. در صورت مشاهده علائم زیر و تداوم آنها تا 2 روز حتما به پزشک مراجعه کنید.
- احساس درد در ناحیه لگن یا قسمت پایین بدن و زیر شکم
- احساس درد در پشت و کمر
- سوزش سردل و سوء هاضمه
- احساس نفخ و بزرگی شکم
- احساس درد در معده
- ایجاد مشکل در خوردن
- احساس سیری
- تکرر ادرار
- بوی بد ادرار
- احساس درد در زمان برقراری رابطه جنسی
- تغییر در عملکرد سیستم گوارش و روده ها
- ابتلا به یبوست
علائم سرطان تخمدان پیشرفته
- ایجاد حالت تهوع و استفراغ
- کاهش وزن شدید و ناگهانی بدون علت مشخص
- مشکل در تنفس
- خستگی های مفرط
- کم اشتهایی
عوامل تاثیرگذار بر بروز سرطان تخمدان
در برخی مواقع علائم بیماری های دیگر مانند علائم سرطان تخمدان است. برای تشخیص قطعی بیماری باید به یک پزشک متخصص با تجربه و ماهر مراجعه کنید. عوامل خطرآفرین بر بروز این سرطان عبارتند از:
افزایش سن خانم ها: بالا رفتن سن یکی از عوامل موثر بر بروز بیماری سرطان تخمدان است. احتمال ابتلا به این سرطان در خانم های یائسه بیشتر از سایر خانم ها می باشد. علاوه بر افزایش سن، استفاده زیاد از داروهای هورمونی در سنین یائسگی موجب بروز این سرطان می شوند.
اضافه وزن زیاد یا ابتلا به بیماری چاقی: خانم های بسیار چاق بیشتر از خانم های با وزن ایده آل در معرض ابتلا به این سرطان هستند. آمار مرگ و میر خانم های چاق مبتلا به این سرطان نسبت به خانم های لاغر مبتلا به سرطان، بیشتر بوده است.
سابقه ژنتیکی: احتمال ابتلا به سرطان تخمدان در خانم هایی که در اقوام درجه یک خود سابقه خانوادگی ابتلا به سرطان را داشته اند، افزایش می یابد.
روش های تشخیص سرطان تخمدان
اگر پزشک به بیماری سرطان تخمدان شک کند، انجام روش های زیر را برای تشخیص قطعی تحویز می کند.
- سونوگرافی: با انجام سونوگرافی تصاویر دقیقی از داخل بدن به دست می آید. در این تصاویر وجود و یا عدم وجود توده و یا رشد غیر طبیعی سلول ها مشخص می شود.
- انجام آزمایش خون: آزمایش خون به تنهایی برای اثبات ابتلا به سرطان تخمدان کافی نیست. اگر پزشک به وجود این سرطان مشکوک باشد، انجام آزمایش خون CA-125 را تجویز می کند. این آزمایش خون میزان پروتئینی را در خون بررسی می کند که در اثر ابتلا به سرطان، سطح آن در خون افزایش می یابد.
دکتر برای درمان سرطان تخمدان
دکتر فریبا بهنامفر بهعنوان یکی از باتجربهترین پزشکان در زمینه تشخیص و درمان سرطان تخمدان در شهر اصفهان شناخته میشود. ایشان با بهرهگیری از جدیدترین متدهای پزشکی، دانش بهروز و سابقهای درخشان در درمان موفق بیماران، توانستهاند اعتماد بسیاری از مراجعان را جلب کنند.
مهارت ویژه دکتر بهنامفر در جراحیهای پیشرفته زنان، درمانهای کمتهاجمی و ارائه راهکارهای تخصصی و شخصیسازیشده باعث شده تا بهعنوان انتخاب اول بیماران مبتلا به سرطان تخمدان در اصفهان مطرح شوند. اگر به دنبال پزشکی حاذق، دلسوز و متعهد هستید، دکتر فریبا بهنامفر بهترین گزینه برای درمان و مراقبت از سلامت شماست.
کلام آخر
سرطان تخمدان پنجمین سرطان رایج و خطر آفرین در میان خانم ها می باشد. در میان انواع مختلف سرطان های سیستم تناسلی زنانه مانند سرطان بافت های رحم، دهانه رحم و … ، سرطان تخمدان جان تعداد بیشتری از خانم ها را می گیرد. در این سرطان توده سرطانی در داخل تخمدان ها رشد می کند