کیست تخمدان

دکتر فریبا بهنام فر

کیست تخمدان چیست؟ این اختلال به چه دلیل ایجاد می شود؟ آیا افراد دارای سندرم تخمدان پلی کیستیک دچار اختلال می شوند؟ این یکی از اختلالات شایع در بانوان است. در این مقاله از سایت دکتر فریبا بهنام فر قصد داریم در ارتباط با این بیماری و هر آنچه باید از عوارض آن بدانید، به شما اطلاعاتی بدهیم.

علائم این اختلال ممکن است شامل درد شکم، تورم شکم، درد در ناحیه لگن، تغییر در دوره قاعدگی، آلودگی ادرار و مدفوع و نفخ شکم باشد. در صورت بروز هر یک از این علائم، بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا بررسی و درمان صحیح انجام شود. اما قبل از آن ببرسی کنیم که کیست تخمدان چیست؟؟

کیست تخمدان چیست؟

از آنجایی که این یک مشکل رایج در میان بانوان است، خیلی از افراد می خواهند بدانند دقیقا چیست و چگونه ایجاد می شود؟ در هر دوره تخمک گذاری، یک تخمک آزاد می شود. این کیست ها، کیسه های پر از مایعی هستند که در تخمدان چپ یا تخمدان راست ایجاد می شوند. کیست های تخمدان عملکردی کیست هایی است که در طول سیکل ماهانه قاعدگی شما ایجاد می شوند.

کیست رحم

این کیست‌ها ممکن است در اندازه و شکل متفاوتی باشند و می‌توانند به صورت تکی یا چندتایی و در یک یا هر دو تخمدان وجود داشته باشند.

اکثر کیست‌های تخمدان، غیرسرطانی (خوش‌خیم) هستند و در اثر تنبلی تخمدان یا تغییر در سطح هورمون‌های جنسی زنانه تشکیل می‌شوند. با این حال، در برخی موارد، کیست‌های تخمدان ممکن است شامل سلول‌های سرطانی باشند.

کیست تخمدان

در پاسخ به چیستی این اختلال لازم است ابتدا انواع آن را بررسی کنید.

انواع کیست تخمدان را بشناسید

  • کیست تخمدان فولیکولی: در فرایند تخمک گذاری کیسه فولیکول باز می شود و تخمک آزاد می شود زمانی که این اتفاق رخ ندهد، کیست فولیکولی تشکیل می شود.
  • کسیت آدنوم: این کیست ها در خارج سطح تخمدان ها ایجاد می شود.
  • کیست درموئید: جنس این کیست ممتفاوت است و ممک نن است از مو و ی چربی تسکیل شده و در تخمدان وجد داشته باشد
  • کیست جسم زرد: تغییرات در فولیکول تخمدان پس از آزاد شدن تخمک می تواند باعث بسته شدن دهانه فرار تخمک شود. مایع داخل فولیکول جمع می شود و کیست جسم زرد ایجاد می شود.

چرا به کیست تخمدان مبتلا می شوید؟

برخی از شایع ترین دلایل ابتلا به این اختلال چیست؟ در ادامه بررسی خواهیم کرد:

  1. تنبلی تخمدان: در اثر تنبلی تخمدان، تخمدان نمی‌تواند تخمک تولید کند و در نتیجه، کیست‌های مایع ممکن است در داخل تخمدان شکل گیرند.
  2. نوسانات هورمونی: تغییرات در سطح هورمون‌های جنسی زنانه، به ویژه هورمون استروژن، می‌تواند منجر به ایجاد کیست تخمدان شود.
  3. عوامل ژنتیکی: برخی از کیست‌های تخمدان به دلیل عوامل ژنتیکی و ارثی به وجود می‌آیند.
  4. عوامل محیطی: عواملی مانند تغذیه نامناسب، استفاده از داروهای هورمونی، تنش و فشار روحی و جسمی و تعدادی دیگر از عوامل محیطی می‌توانند باعث ایجاد کیست تخمدان شوند.
  5. عوامل بیماری‌زا: در بعضی موارد، عفونت‌ها و بیماری‌هایی مانند پلی کیستیک تخمدان (PCOS) و بیماری‌های تخمدان مانند آدنومیوز و فیبرومیوم ممکن است باعث ایجاد کیست تخمدان شوند.

چه زمان مبتلا به کیست تخمدان می شوید؟

این بیماری در هر سنی می‌تواند رخ دهد، اما بیشتر در دوران باروری و پس از آن مشاهده می‌شود. بر اساس آمارهای پزشکی، بیشترین شیوع این اختلال در دوران باروری و سنین بین 20 تا 35 سال است. اما می‌تواند در هر سنی از نوجوانی تا پیری رخ دهد.

در دوران باروری، تولید هورمون‌های تخمدان برای تنظیم عملکرد تخمدان‌ها بیشتر است و این موضوع می‌تواند باعث افزایش احتمال بروز این اختلال شود. همچنین، در برخی موارد، مصرف هورمون‌های تنظیمی دوره پریود نیز باعث رشد کیست تخمدان شده و برای افرادی که این هورمون‌ها را مصرف می‌کنند، بروز آن بیشتر است.

بنابراین، اگر علائمی مانند درد شکم، پریود نامنظم، خونریزی، درد در هنگام رابطه جنسی و یا علائم دیگری که به کیست تخمدان اشاره دارند، تجربه می‌کنید، بهتر است به پزشک خود مراجعه کنید تا وضعیت شما بررسی شود و درمان مناسب برای شما تعیین شود.

سوالات متداول

دکتر فریبا بهنام فر

دکتر فریبا بهنام فر جراح و متخصص زنان و زایمان فلوشیپ انکولوژی زنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا

دنبال کنید

نمونه‌کار‌های بیشتر...