پارگی رحم چیست و چگونه درمان میشود؟

دکتر فریبا بهنام فر

پارگی رحم یکی از مشکلات تقریبا نادر است که معمولا در ناحیه ای که برای زایمان سزارین برش می‌دهند نیز اتفاق می‌افتد. دیواره رحم در این بخش دچار پارگی شده و اغلب در زمان زایمان به وجود می‌آید. این مشکل عواقب خوبی برای مادر و حتی جنین ندارد و باید تحت درمان قرار گیرد. در این مقاله به بررسی علائم، علل و عوارض آن خواهیم پرداخت تا آشنایی بیشتری با این موضوع پیدا کنید.

علائم پارگی رحم

علائم پارگی رحم

پارگی رحم عارضه ای است که در برخی بانوان به دلایل مختلفی به وجود می‌آید و با علائم و نشانه های مختلفی همراه است. این علائم در خانم هایی که دچار این مشکل می‌شوند، تقریبا مشابه است و در این بخش به برخی از متداول ترین آن ها اشاره کردیم.

·         درد شدید در ناحیه پایینی شکم به صورت لحظه ای

·         خونریزی ناگهانی و شدید و خطرناک

·         تنفس سریع و ضربان قلب سریع

·         احساس ضعف عمومی مادر

·         شوک عصبی و کاهش فشار خون، افتادن نبض و تعریق سرد

دلایل پارگی رحم

پارگی رحم فقط به یک عامل بستگی ندارد و دلایل مختلفی ممکن است که باعث بروز این مشکل برای بانوان شوند. گاهی این اتفاق از قبل شروع زایمان در حال رخ دادن است اما در حین انجام این کار به یکباره زیاد می‌شود و علائم شدید و خطرناکی را ایجاد می‌کند.

·         ضربه ‌های شدید به ناحیه شکم و ناحیه پایینی شکم می‌تواند باعث پارگی رحم شود، به خصوص در صورت وقوع تصادفات یا حوادث جسمی شدید.

·         زایمان با تنش و فشار شدید رحم همراه خواهد بود که شاید منجر به پارگی رحم شود.

·         در صورتی که در گذشته عمل جراحی رحم انجام شده باشد، احتمال پارگی رحم بیشتر می‌شود.

·         مشکلات مرتبط با زایمان مانند پیچیدگی ‌های ناشی از حبس جنین، استفاده از فورسپس یا زایمان طبیعی ناموفق

·         برخی از عوارض جراحی رحم مانند عفونت ‌ها یا ضعف ناحیه پس از عمل

·         انقباضات شدید و نامنظم رحم به ویژه در صورت وجود مشکلاتی مانند متابولیسم کلسیم نامتعادل باعث پارگی رحم می‌شود.

این احتمال وجود دارد که عوامل دیگری موجب پارگی رحم شوند که به طور کلی آسیب به ساختارهای رحم را در بر داشته باشد.

عوارض پارگی رحم

در صورت بروز پارگی رحم قطعا عوارضی برای فرد به وجود می‌آید که برخی از آن ها جدی تر بوده اما گاهی بعضی از این موارد به سرعت برطرف خواهند شد. به طور کلی این مشکل با عوارض بسیاری برای مادر همراه است و نمی‌توان عوارض مرتبط با جنین را نادیده گرفت.

·         خونریزی ناشی از پارگی رحم باعث از دست دادن خون و ایجاد فقر خون (آنمی) می‌شود.

·         کاهش فشار خون در اثر شوک وارد شده به بدن در اثر از دست دادن خون زیاد که در صورت عدم درمان فوری می‌تواند منجر به مرگ مادر شود.

·         در طی وجود این پارگی، ورود باکتری‌ ها به داخل رحم امکان پذیر است که منجر به عفونت ‌های جدی مانند التهاب رحم (پلی‌آندریت)، التهاب لگن (پلی‌سالپسیتیس) و سپسیس (عفونت خون) می‌شود.

·         پارگی رحم منجر به تشکیل لخته‌ های خونی در داخل رحم یا در محیط اطراف آن می‌شود که می‌تواند خونریزی ‌های داخلی را به همراه داشته باشد.

·         پارگی رحم در زمان بارداری به عوارض جدی برای مادر و حتی مرگ جنین قادر است که باید حتما توسط بهترین متخصص زنان نیز تحت کنترل قرار گیرد.

بیشتر بدانید: التهاب لگن

تشخیص پارگی رحم

تشخیص پارگی رحم از طریق روش‌ ها و تست‌ های مختلفی توسط متخصص زنان انجام می‌شود. در صورتی که هر یک از علائم پارگی رحم را داشتید، باید سریعا برای تشخیص و درمان به موقع به بهترین متخصص زنان و زایمان مراجعه کنید.

بررسی علائم و نشانه‌ها:  پزشک ابتدا با پرسش درباره علائمی مانند درد شدید شکم، خونریزی ناگهانی، افتادن نبض و تعریق سرد، تلاش می‌کند تا اطلاعات لازم را از بیمار بدست آورد.

معاینه فیزیکی:  پزشک با بررسی فیزیکی افراد، احتمال وجود علائم مربوط به پارگی رحم را ارزیابی می‌کند.

تصویربرداری:  تست ‌های تصویربرداری مانند اولتراسونوگرافی، رادیولوژی و مراجعه به اتاق عمل برای تأیید تشخیص پارگی رحم لازم خواهد بود.

آزمایش ‌های خونی :  آزمایش‌ های خونی برای اندازه‌ گیری هموگلوبین و هماتوکریت، بررسی علائم التهاب و عفونت و یا انجام آزمون‌ های خونی دیگر برای ارزیابی وضعیت بیمار مورد استفاده قرار می‌گیرند.

هر چند که بررسی های فوق ممکن است به تشخیص نهایی نیازمند باشد، اما در موارد پرخطر یا با اظهار نگرانی از پارگی رحم، معمولاً پزشک تشخیص خود را با استفاده از تصویربرداری و آزمایش ‌های دیگر تأیید می‌کند.

بیشتر بدانید: شل شدن واژن

درمان پارگی رحم

درمان پارگی رحم به ویژه در صورتی که با خونریزی شدید و عوارض جدی همراه باشد، نیازمند مراقبت‌ های فوری و درمان ‌های پزشکی است. در صورت خونریزی ناشی از پارگی رحم، اولین اقدامات درمانی باید جهت کنترل خونریزی باشد. استفاده از داروهای تنظیم کننده خونریزی، مانند اکسی توسین، استفاده از افزایش دهنده فشار خون و مایعات و گاهی انجام تزریق ‌های کنترلی به داخل رحم می‌شود.

در موارد شدیدتر و در صورت عدم کنترل خونریزی با روش ‌های دیگر، نیاز به مداخله جراحی وجود دارد. این شامل عمل جراحی روی رحم با استفاده از روش ‌های مختلفی مانند لاپاراتومی  یا عمل جراحی لاپاراسکوپی است.

باید در نظر داشته باشید که روش درمانی برای هر فرد بسته به شدت و شرایط پارگی رحم متفاوت است اما معمولاً درمان این حالت نیازمند مراقبت ‌های پزشکی فوری و دقیق است.

پیشگیری از پارگی رحم

برای پیشگیری از پارگی رحم، می‌توانید اقدامات و مراقبت ‌های زیر را انجام دهید اما باید بدانید که هیچ تضمین صد در صدی وجود ندارد که این اتفاق برای شخص رخ ندهد.

·         مراقبت ‌های پزشکی منظم در طول بارداری

·         اطلاع رسانی به پزشک در مورد هرگونه علائم نگران ‌کننده مانند درد شدید شکم و خونریزی پس از زایمان

·         کاهش عوامل خطر مانند کنترل فشار خون بالا و دیابت و عدم استفاده از سیگار قبل از بارداری یا حین آن

·         از تکنیک ‌های مناسب برای کاهش فشار و تنش رحم در زمان بارداری استفاده کنید.

نتیجه گیری

پارگی رحم، عارضه ای نگران کننده برای بانوان است که خطراتی را برای مادر و جنین به همراه دارد. رعایت نکات پیشگیری کننده برای هر خانمی که قصد بارداری دارد نیز دارای اهمیت است و باید در حین بارداری به توصیه های بهترین جراح و متخصص زنان در اصفهان توجه کنید و با مشاهده هر یک از علائم سریعا وی را مطلع سازید.

سوالات متداول

آیا امکان دارد پارگی رحم مجدد اتفاق افتد؟

این امکان کاملا وجود دارد، به خصوص اگر فاکتورهای خطری که به پارگی رحم منجر شدند هنوز موجود باشند یا اقدامات پیشگیری کافی انجام نشود. برای مثال، اگر یک زن پارگی رحم را در زمان بارداری تجربه کرده باشد و سپس دوباره باردار شود، خطر پارگی رحم دوباره وجود دارد.

پارگی رحم باعث نازایی می‌شود؟

اگر پارگی رحم در زمان بارداری رخ دهد، می‌تواند باعث سقط جنین و از دست رفتن بارداری شود اما به تنهایی موجب نازایی نمی‌شود.

رژیم غذایی خاصی برای پیشگیری از پارگی رحم وجود دارد؟

در حال حاضر دانش کافی برای اثبات این موضوع وجود ندارد که رژیم غذایی خاصی به طور مستقیم به پیشگیری از پارگی رحم کمک کند. با این حال، تغذیه سالم و متوازن می‌تواند به بهبود سلامتی کلی بدن کمک کند.

دکتر فریبا بهنام فر

دکتر فریبا بهنام فر جراح و متخصص زنان و زایمان فلوشیپ انکولوژی زنان

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فهرست محتوا

دنبال کنید

نمونه‌کار‌های بیشتر...