درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک با چند روش انجام میشود. تخمدان پلی کیستیک یک اختلال هورمونی شایع در بین زنان در سن باروری میباشد. این اختلال ممکن است عوارض خطرناکی را در پی داشته باشد.
از عوارض سندروم تخمدان پلی کیستیک عدم آزاد شدن تخمک برای بارداری است و این موضوع در طولانی مدت سبب نازایی میگردد. درمان تخمدان پلی کیستیک میتواند از ناباروری جلوگیری کند. برای اطلاعات بیشتر در خصوص سندروم تخمدان پلی کیستیک و روشهای درمانی آن مطلب زیر را مطالعه کنید.
تشخیص سندرم تخمدان پلیکیستیک
برای تشخیص تخمدان پلی کیستیک آزمایش و روش قطعی وجود ندارد. معمولا پزشک زنان در اولین اقدام جهت تشخیص سندروم تخمدان پلی کیستیک به بررسی موارد زیر میپردازد:
- سطح آندروژن
- نظم سیکل قاعدگی
- وجود کیست در تخمدانها
پزشک زنان گاها برای تشخیص بهتر، معاینات زیر را انجام میدهد:
معاینه لگن
پزشک اندامهای مربوط به تولید مثل را به صورت بصری و دستی برای پیدا کردن ناهنجاریهایی مثل توده و تومور به طور دقیق بررسی و معاینه میکند.
آزمایش خون
پزشک برای بررسی سطح دقیق هورمونهای بیمار انجام آزمایش خون را توصیه میکند.
سونوگرافی
پزشک با سونوگرافی میتواند اندازه قطر مخاط رحم را اندازه گیری کند. یکی از عوارض سندروم تخمدان پلی کیستیک عدم تخمک گذاری و افزایش طول ضخامت لایه داخلی رحم میباشد. به همین دلیل بررسی طول تخمدان میتواند برای تشخیص این بیماری کمک کننده باشد.
بیشتر بدانید: انواع توده های تخمدان و لگن و درمان
درمان خانگی تخمدان پلی کیستیک
انتخاب روش مناسب جهت درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک با بررسی مواردی مثل شدت بیماری، عوارض مربوط به آن، سن بیمار، مرحله بیماری، متاهل یا مجرد بودن بیمار و… توسط پزشک تعیین میگردد.
روشهای رایج برای درمان این بیماری عبارتند از:
اصلاح سبک زندگی
رژیم درمانی، ورزش و کاهش وزن میتواند تا حد زیادی در درمان تخمدان پلی کیستیک موثر باشد.
دارودرمانی
استفاده از داروهای مخصوص این بیماری مثل قرصهای ضد بارداری، متفورمین، داروهای هورمونی و…میتواند به تنظیم سیکل قاعدگی فرد تا حد زیادی کمک کند.
جراحی کیست تخمدان
در اغلب موارد در سونوگرافیهای انجام شده برای افراد مبتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک، کیست مشاهده میشود. در صورتی که این بیماری با دارو درمانی بهبود نیابد پزشک جراحی را جهت از بین بردن کیستهای تخمدان توصیه میکند. این جراحی میتواند در روند بارداری افرادی که با وجود سندروم تخمدان پلی کیستیک تصمیم به بارداری دارند نیز کمک کند.
بیشتر بدانید: لاپاراسکوپی کیست تخمدان در اصفهان
درمان خانگی تخمدان پلی کیستیک
جهت کاهش عوارض سندروم تخمدان پلی کیستیک میتوان درمان خانگی را در پیش گرفت.
درمان خانگی سندروم تخمدان پلی کیستیک شامل موارد زیر میباشد:
کنترل وزن
کاهش وزن و اصلاح رژیم غذایی میتوان به پایین آوردن سطح انسولین و آندروژن کمک کند و در نهایت سبب بهبود روند تخمک گذاری گردد.
کاهش مصرف کربوهیدرات
کاهش و کنترل مصرف کربوهیدرات سبب کاهش سطح انسولین میگردد. افراد مبتلا به این بیماری بهتر است با مشورت پزشک سطح کربوهیدرات مصرفی خود را پایین بیاورند.
افزایش فعالیت
ورزش مداوم و بالا بردن فعالیتهای بدنی سبب کاهش سطح قند خون خواهد شد. این موضوع علاوه بر این که به درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک کمک میکند، میتواند در پیشگیری از ابتلا به دیابت نیز موثر باشد.
خواب کافی
کم خوابی نیز روی عوارض مربوط به تخمدان پلی کیستیک موثراست. افراد باید سعی کنند روزانه بین ۶ الی ۸ ساعت بخوابند.
درمان سندرم تخمدان پلیکیستیک برای بارداری
در صورت تمایل به درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک با هدف بارداری پزشک معمولا با توجه به شرایط بیمار سه مورد کاهش وزن، دارو درمان و جراحی را توصیه میکند.
کاهش وزن
کاهش وزن ۴ الی ۷ کیلوگرمی میتوان در تنظیم سیکل ماهانه بیمار موثر باشد و به بارداری موفق او کمک کند.
دارو درمانی
مصرف داروهایی مثل کلومیفن، لتروزول، متفورمین و گنادوتروپین میتواند در تحریک تخمک گذاری موثر باشند. البته تمامی این داروها در مراحل خاصی تجویز میشود. پزشک با بررسی بیمار و شدت بیماری داروی مصرفی و دز لازم را اعلام میکند.
عمل جراحی
در صورت موثر نبودن روشهای کاهش وزن و دارو درمانی روش جراحی توصیه میشود. این جراحی حفاری تخمدان نام دارد و از طریق ایجاد برشهای کوچک در شکم و ایجاد حفرههای کوچک در تخمدان انجام میشود. علت ایجاد حفره در تخمدان کاهش سطح هورمونهای مردانه و کمک به تخمک گذاری میباشد. البته باید گفت این روش موقت بوده ولی برای کمک به ناباروری بسیار موثر است.
یکی از بیماریهای شایع زنان در سنین باروری سندروم تخمدان پلی کیستیک میباشد. درمان این بیماری در تحریک تخمک گذاری موثر بوده و میتواند از خطر بروز عوارض قلبی و دیابت در افراد جلوگیری کند.
درمان سندرم تخمدان پلیکیستیک بدون قصد بارداری
اگر بیمار قصد درمان سندروم تخمدان پلی کیستیک با هدف بارداری را ندارد معمولا تحت دارو درمانی جهت اصلاح علائم این بیماری قرار میگیرد. پزشک معمولا مصرف قرصهای ضدبارداری را برای جلوگیری از رشد مو زائد و آکنه توصیه میکند. همچنین مصرف این قرصها در تنظیم شدن سیکل قاعدگی و پیشگیری از ابتلا به سرطانهای رحم نیز کمککننده است. در صورت عدم درمان و رفع موهای زائد و آکنه با دارو درمانی الکترولیز و لیزر توسط پزشک توصیه میشود.
نتیجه گیری
یکی از بیماریهای شایع زنان در سنین باروری سندروم تخمدان پلی کیستیک میباشد. درمان این بیماری در تحریک تخمک گذاری موثر بوده و میتواند از خطر بروز عوارض قلبی و دیابت در افراد جلوگیری کند. روش های درمانی بسیاری برای این بیماری وجود دارد. پزشک با بررسی بیمار بهترین روش درمانی را برمیگزیند.
سوالات متداول
بله. کاهش وزن و تغییر سبک زندگی می تواند در تحریک تخمک گذاری برای بارداری نقش داشته باشد.
ممکن است این داروها عوارض داشته باشند. معمولا پزشک با بررسی بیمار و وضعیت او سعی میکند از بروز عوارض تا حد زیادی پیشگیری نماید.
ترک سیگار یکی از اقدامات اولیه برای درمان این بیماری به شمار میرود. سیگار میتواند شدت بیماری را بدتر کند و خطر بروز عوارض مربوط به بیماریهای قلبی و دیابت را افزایش دهد.