مراقبت های بعد از عمل میومکتومی نقش موثری در روند بهبودی بیماران ایفا می کند، از این رو می بایست آگاهی کافی را در این زمینه کسب نمود. فیبروم های رحمی از جمله توده های غیر سرطانی رحم هستند که می توانند در هر سنی رشد کنند، اما شیوع آن ها در دوره باروری بیشتر است، این عارضه می تواند مشکلاتی مانند خونریزی های شدید قاعدگی، درد شکم و لگن، احساس فشار در لگن، تکرر ادرار و قاعدگی های نامنظم را در پی داشته باشد، علاوه بر این این بیماری در قدرت باروری نیز تاثیر گذار است، میومکتومی یا همان جراحی فیبروم رحم، به برطرف سازی این علایم و بازسازی رحم کمک می کند.
بیشتر بدانید: درمان فیبروم رحم
بسته به شرایط بدنی هر فرد و نوع تکنیک جراحی به کار رفته لازم است طی چندین هفته اول بعد از جراحی، مراقبت های بعد از عمل میومکتومی رعایت گردد، در ادامه به نکاتی پیرامون این موضوع اشاره خواهیم کرد.
مراقبت های هفته اول بعد از عمل میومکتومی
بسته به شرایط هر فرد تکنیک های مختلفی برای جراحی میومکتومی در دسترس است، از جمله این موارد می توان به جراحی فیبروم شکمی اشاره کرد که طی آن از برش های بزرگ برای برداشتن توده استفاده می گردد، از دیگر تکنیک ها می توان به لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی اشاره کرد، میومکتومی شکمی نیازمند مراقبت های بعد از جراحی میومکتومی بیشتری است و تا حدود 6 هفته می بایست مراقبت های لازم را رعایت کرد، در صورتی که در روش لاپاراسکوپی بهبودی بین 2 تا 4 هفته حاصل می گردد، در روش هیسترکتومی نیز سرعت بهبودی سریع تر است.
طی هفته اول بعد از جراحی فیبروم رحم می بایست استراحت کافی داشته باشید و از فعالیت ها و ورزش های سنگین خودداری نمایید، توصیه می گردد از جا به جایی اجسام سنگین اجتناب نمایید و از کمک فردی در انجام کارهای خود استفاده نمایید، در مراقبت های بعد از عمل میومکتومی توصیه می شود به مرور شروع به راه رفتن کنید و کم کم پیاده روی را بیشتر کنید، این امر سبب می گردد از آمبولی پیشگیری شود، در هفته اول برای استحمام صبور باشید.
از دیگر مراقبت های بعد از جراحی میومکتومی رژیم غذایی مناسب است، استفاده از غذاهای ملین می تواند در پیشگیری از یبوست مفید باشد، استفاده از داروهای ملین نیز در صورت ضرورت ممکن است، داروهای تجویز شده توسط پزشک شامل مسکن ها و داورهای آنتی بیوتیک را سر وقت استفاده نمایید و در صورتی که داروی دیگری نیز از قبل مصرف می کردید حتما با پزشک خود مشورت نمایید، پانسمان زخم یک تا دو روز بعد قابل برداشتن است، چسب های مخصوص را نیز بعد از هفته اول می توان جدا کرد، از محل زخم ها باید مراقبت نمود تا از عفونت پیشگیری گردد، محل زخم را ضدعفونی کرده و خشک نگه دارید، توصیه می گردد از لباس های گشاد استفاده نمایید تا زخم آسیب نبیند.
خونریزی و ترشحات طی هفته اول طبیعی است که می بایست از پد بهداشتی استفاده کرد، توجه کنید که از تامپون استفاده نکنید، زمان کشیدن بخیه ها بسته به نوع آن و نظر پزشک معمولا بعد از هفته اول است، اگر بخیه جذبی باشد نیز کم کم جذب می شود، رانندگی و مسافرت های طولانی مدت در هفته های اول امکان پذیر نیست.
مراقبت های هفته سوم تا ششم بعد از عمل میومکتومی
مراقبت های بعد از عمل میومکتومی طی هفته سوم تا ششم نیز می بایست ادامه یابد، هر چند با گذشت دو هفته بهبودی زیادی حاصل می گردد، اما همچنان می بایست از فعالیت های سنگین و ورزش های حرفه ای اجتناب کرد و به مرور فعالیت ها را افزایش داد، پزشک توصیه می کند طی این مدت از روابط جنسی نیز اجتناب کنید، در صورتی که قصد بارداری دارید نیز باید حتما نظر پزشک خود را جویا شوید.
با رعایت نکات و مراقبت های بعد از جراحی میومکتومی می توان این دوره را کوتاه تر نمود و نتایج بهتری را از آن کسب نمود، علاوه بر آن با عوارض احتمالی آن نیز رو به رو نخواهید شد.
ریکاوری بعد عمل برداشتن فیبروم رحم
مدت زمانی که طول می کشد تا بعد از جراحی فیبروم رحم بهبودی حاصل گردد، متفاوت است، در واقع بسته به نوع فیبروم ها، اندازه، عمق و تعداد آن ها، نوع تکنیک جراحی به کار رفته، بیماری های زمینه ای هر فرد و عوارض احتمالی این عمل، این دوره می تواند بین 4 تا 6 هفته طول بکشد، از طرفی رعایت مراقبت های بعد از عمل میومکتومی نیز در بهبودی سریع تر و بازگشت به روند عادی زندگی نقش کلیدی دارد.
در میومکتومی شکمی نیاز به 2 تا 3 شب بستری شدن در بیمارستان است در حالی که در جراحی فیبروم به روش لاپاراسکوپی و هیستروسکوپی این مدت کوتاه تر خواهد بود، دوره نقاهت میومکتومی باز نیز طولانی تر بوده و حدود شش هفته نیازمند مراقبت های بعد از عمل میومکتومی است.
نتیجه گیری
در این مطلب با نکاتی پیرامون مراقبت های بعد از عمل میومکتومی آشنا شدیم، همان طور که ذکر شد برای بهبودی سریع تر باید طی 4 تا 6 هفته بعد از جراحی به نکات مراقبتی به دقت عمل نمود، از مهمترین مراقبت های بعد از عمل میومکتومی می توان به داشتن استراحت کافی، عدم حمل و جا به جایی اجسام سنگین، اجتناب از فعالیت های شدید، مراقبت از زخم به منظور پیشگیری از عفونت، مصرف به موقع داروها و داشتن رژیم غذایی مناسب اشاره کرد، با رعایت این موارد و مراقبت های بعد از عمل میومکتومی دوره بهبودی بهتر و با عوارض کمتری طی خواهد شد.
سوالات متداول
در افرادی که جوان تر هستند و همچنین تعداد فیبروم های بیشتری داشته اند، این امکان وجود دارد که فیبروم های جدید مجدد رشد کند.
در این روش درمانی رحم حفظ می گردد، بسته به نظر پزشک بعد از مدتی امکان بارداری وجود دارد.
خونریزی و ترشحات زیاد، عفونت، تب، در و تهوع از علایمی است که می بایست جدی گرفته شد.